Hrvatska ostvarila nove rekorde i veliki uspjeh na EP u brzom klizanju

25.1.2021.

Protekloga vikenda u Poljskoj je završilo Europsko prvenstvo u brzom klizanju, za četvero hrvatskih reprezentativaca najuspješnije do sada.

Najveći uspjeh ostvarila je Valentina Aščić, ulaskom u B finale u disciplini 1500 m i plasmanom na 14. mjesto, te novim državnim rekordom u disciplini 500 m. Druga hrvatska reprezentativka, Katarina Burić, natjecanje u disciplini 1000 m završila je na 17. mjestu. U muškoj konkurenciji Martin Kolenc je izvrsnom vožnjom postavio novi državni rekord u disciplini 500 m i plasirao se na 16. mjesto, dok je Ivan Martinić zauzeo 29. mjesto u ukupnom poretku.

Razlog ovakvih odličnih rezultata jesu višemjesečne naporne pripreme pod vodstvom trenera Ingmara van Riela i zajednički treninzi s belgijskim reprezentativcima, a zahvaljujući ovogodišnjim plasmanima Hrvatska će i sljedeće godine imati po dva predstavnika u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Valja naglasiti da je na europski tron u ženskoj konkurenciji sjela Nizozemka Suzanne Schulting, nepobjediva u sve tri discipline, dok je u muškoj konkurenciji titulu europskog prvaka ponio Rus Semen Elistratov. Kod štafeta, u ženskoj konkurenciji slavile su Francuskinje, a u muškoj Nizozemci.

Slijedeće veliko natjecanje je Svjetsko prvenstvo u Nizozemskoj, u Dordrechtu, od 5. do 7. ožujka na kojem će i Hrvatska imati svoje predstavnike.